honden en warm weer

Honden hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren en kunnen daarnaast hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Een hond heeft het dan ook snel te warm. Om deze reden hebben honden in heet weer altijd vers water en schaduw nodig.

Hond met warm weer in de auto

Uit verschillende testen blijkt dat in een afgesloten auto die in de zon staat de temperaturen op kunnen lopen tot 50 à 60 graden. Zelfs in de schaduw kan het in een auto snel warm worden. Is het buiten warmer dan vijftien graden? Laat de hond dan nooit in de auto achter. Zelfs als de auto in de schaduw staat met de raampjes een klein beetje open, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Een hond kan al snel buiten bewustzijn raken en zal overlijden als er niet spoedig actie wordt ondernomen.

Fietsen met de hond in warm weer

Het kan fataal aflopen als je gaat fietsen met een hond in de volle zon met temperaturen boven de 20 graden. Een hond kan niet in zijn eigen tempo lopen waardoor hij snel over zijn grenzen gaat. Vergeet niet dat het asfalt erg heet wordt, dit kan de voetzolen snel tot bloedens toe afslijten. Zelfs honden met een goede conditie en die gewend zijn om te fietsen kunnen oververhit raken.

Wandelen met warm weer

Zoek plekken op waar de hond uit de directe zon kan lopen, het bos of ergens met water is vaak het beste. Zorg ook dat de hond niet op het asfalt hoeft te lopen, maar liever op gras. Neem voldoende water mee en eventueel een verkoelende halsband (zie Help je hond de zomer door!). Op dagen met extreme hitte kun je beter s'morgens of s'avonds wandelen. Sommige meer kwetsbare honden zoals oude honden, pups en honden met een kort neus moeten het vooral rustig aan doen!

Hond meenemen naar het strand met warm weer

Als de hond van zwemmen houdt kan het strand een ideale uitlaatplek zijn in de zomer. Voor een hond die niet in het water gaat zal het strand zeker te warm worden, er zijn namelijk weinig schuilplekken uit de zon. Honden die wel plezier beleven in het water moeten nog wel de mogelijkheid hebben om op een koele handdoek te liggen of onder een parasol. Zand wordt erg heet in de zon! Vergeet niet voldoende water bij je te hebben, van zee water krijgen veel honden diaree wat kan leiden tot uitdroging.

Zwemmen met de hond

Zwemmen is een geweldige manier voor de hond om af te koelen. Let wel op dat honden hierdoor vaak meer energie krijgen en zich in heet weer alsnog te druk maken. Zoek een plekje op in de schaduw waar de hond af en toe kan uitrusten. Let ook op waar je je hond laat zwemmen in de zomer, er kan namelijk botulisme ontstaan in meren en plassen. Op de website zwemwater.nl kun je per provincie checken wat de water kwaliteit is.

Oververhitting herkennen en behandelen

Oververhitting kun je herkennen aan sterk hijgen, onrust, sloomheid, verhoogde lichaamstemperatuur en braken. Een oververhitte hond kan zelfs weigeren om op te staan. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek en dek hem toe met natte, koele handdoeken die elke vijf minuten worden ververst. Vervolgens geef je de hond kleine beetjes water, neem je zijn temperatuur en bel je direct de dierenarts.

Praktische tips

  • Schaf verkoelende middelen aan zoals de body cooler, het vriesbot, de hydro bal of een honden zwembad. Deze kun je vinden in het artikel: Help je hond de zomer door!
  • Borstel je hond dagelijks om losse haren weg te halen, dit werkt ook verkoelend.
  • Er bestaan speciale hondenzonnebrandcreme's voor honden met een hele korte vacht.

·  Speel verkoelende spelletjes met je hond in de tuin inplaats van een lange wandeling. Denk aan waterballonnen, de tuinslang, een zwembadje of een bevroren gevulde petfles.

Meest recente reacties

27.11 | 20:51

Dag Ingrid, kom gerust eens langs tijdens de trainingsdagen. U krijgt dan de gepaste uitleg. Instromen kan altijd. Mvg Jean-Marc

27.11 | 14:52

Graag zou ik met onze hond (7 maanden) bij jullie een cursus volgen. Ze is geadopteerd uit Spanje en heeft alle inentingen gehad. Wat zijn de mogelijkheden? Bvd en met vriendelijke groet

27.11 | 09:44

Hallo, Als ik op zondag wil komen kan dat dan nog? Kaatje is 1 jaar oud en heeft alle inentingen. Ze is lief en sociaal, luistert goed maar is een hond met hoge energie en snel gestresst.

22.11 | 22:59

U mag langskomen, we zullen het probleem bespreken.
Mvg Jean-Marc

Deel deze pagina

unsplash