Graag tips naar : hsmeute@gmail.com

20. jan, 2014

Waar op letten tijdens de winter ? (Jean-Marc)

Honden zijn dol op sneeuw. Laat je hond gerust door het witte tapijt lopen, maar wees op je hoede wanneer hij naar sneeuw hapt. Als hij er te veel van naar binnen werkt, kan dat leiden tot maag- en darmproblemen. Vrieskou veroorzaakt scheurtjes in de voetzolen en strooizout kan irriteren. Breng voor je naar buiten gaat een speciale lotion of vaseline aan op de kussentjes van de poten. Zo wordt de keratine harder en zijn de voetzolen beter beschermd tegen de vrieskou.

Een droge vacht is belangrijk. Wrijf je hond na elke wandeling droog en verwijder alle restjes water of sneeuw. Bij een natte vacht is het isolerend laagje lucht weg en krijgt de hond het sneller koud.

Goed gedrag belonen

Positieve versterking is een van de meest krachtige tools voor het vormen of veranderen van gedrag. Een beloning in de vorm van voedsel of stemgebruik vergroot de kans dat de hond het gedrag zal herhalen. Het klinkt heel eenvoudig, de hond belonen voor goed gedrag, en dat is het ook! Maar om de techniek effectief te oefenen, moet je een aantal fundamentele richtlijnen volgen. Timing is alles. De beloning moet binnen secondes worden gegeven wil de hond het associëren met de juiste actie en niet iets anders. In het begin is consequent belonen zeer belangrijk, dit kan later langzaam worden afgebouwd.

Nooit straffen?

De positieve benadering van opvoeding wil natuurlijk niet zeggen dat je de hond of puppy nooit mag straffen. Echter is het van belang dat de hond eerst weet wat hij wel mag voordat hij wordt afgestraft voor iets wat hij niet mag. Je kunt een hond niet straffen voor iets wat hij nog niet heeft geleerd. Stel je hebt de hond al enige tijd geleerd dat hij rustig op zijn mand moet blijven terwijl jullie aan tafel eten. Als je er zeker van bent dat de hond dit begrijpt en hij springt toch een keer tegen de tafel op kun je hem op dat moment straffen. Straffen werkt alleen op heterdaad! De hond moet de straf kunnen associëren met het ongewenste gedrag. Een straf moet ook consequent worden toegepast wil de hond het gedrag niet meer herhalen. Een correctie werkt ook het beste als je deze toepast op het moment dat het ongewenste gedrag begint. Op het moment dat de hond al bezig is of al succesvol is geweest heeft straffen geen enkele zin meer. De hond heeft zichzelf namelijk al beloond. Deze beloning weegt meestal zwaarder dan de straf.

Bij ongewenst gedrag zoals blaffen, opspringen en hyperactiviteit is negeren nog altijd de meest effectieve straf. In de meeste gevallen wil de hond namelijk aandacht en negatieve aandacht is ook aandacht en beter dan niets!

Hoe straffen?

Je zou misschien denken dat honden elkaar ook hardhandig afstraffen omdat het er soms heftig uitziet. Toch zullen honden binnen een roedel zelden elkaar echt pijn doen. Gebeurd dit wel, dan kan het vertrouwen voorgoed beschadigd zijn. Als baas moet je daarom nooit fysiek geweld gebruiken. Een pijnlijke correctie kan er voor zorgen dat het ongewenste gedrag zich niet meer herhaald echter zal de hond hoogst waarschijnlijk ander problematisch gedrag ontwikkelen die voortkomt uit nervositeit, angst en stress. Schoppen, slaan, elektrische schokken, knijpen, enz. zijn dus geen geschikte straffen. Schreeuwen heeft ook weinig zin, het gehoor van de hond is vele malen zo goed als dat van ons, dus hij verstaat je echt wel.

Allereerst is het is belangrijk dat je de hond of puppy het woordje nee aanleert. Eenmaal aangeleerd is het in de meeste gevallen al genoeg om het ongewenste gedrag te stoppen op het moment dat het begint. Luistert de hond nog steeds niet, pak hem dan op zonder iets te zeggen en geef hem “time out” in een prikkelarme omgeving zoals de gang. Om bepaald gedrag te onderbreken kun je de hond ook laten schikken door bijvoorbeeld een sleutelbos in zijn richting te gooien of hard geluid maken. Zoals eerder al is benoemd blijft negeren een van de beste straf methodes.

Volhouden!

Het principe “belonen is beter dan straffen” is voor ieder wel bekend en de meeste mensen zijn het er ook mee eens, echter blijft het in de praktijk toch moeilijk om het consequent toe te passen. Straffen is voor veel mensen toch de makkelijke weg vooral als het geduld op is. Vergeet in ieder geval nooit dat correctie op het juiste moment, en ook de beloning op het juiste moment borg staat voor een goede baas-hond verhouding. Merk je bij jezelf dat het een automatisme is om veel te straffen, geef dan niet op! Herpak jezelf en probeer elke dag een kwartiertje vrij te maken voor een trainingssessie met de hond waarbij je hem weer extra beloond voor goed gedrag. 

honden en warm weer

Honden hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren en kunnen daarnaast hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Een hond heeft het dan ook snel te warm. Om deze reden hebben honden in heet weer altijd vers water en schaduw nodig.

Hond met warm weer in de auto

Uit verschillende testen blijkt dat in een afgesloten auto die in de zon staat de temperaturen op kunnen lopen tot 50 à 60 graden. Zelfs in de schaduw kan het in een auto snel warm worden. Is het buiten warmer dan vijftien graden? Laat de hond dan nooit in de auto achter. Zelfs als de auto in de schaduw staat met de raampjes een klein beetje open, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Een hond kan al snel buiten bewustzijn raken en zal overlijden als er niet spoedig actie wordt ondernomen.

Fietsen met de hond in warm weer

Het kan fataal aflopen als je gaat fietsen met een hond in de volle zon met temperaturen boven de 20 graden. Een hond kan niet in zijn eigen tempo lopen waardoor hij snel over zijn grenzen gaat. Vergeet niet dat het asfalt erg heet wordt, dit kan de voetzolen snel tot bloedens toe afslijten. Zelfs honden met een goede conditie en die gewend zijn om te fietsen kunnen oververhit raken.

Wandelen met warm weer

Zoek plekken op waar de hond uit de directe zon kan lopen, het bos of ergens met water is vaak het beste. Zorg ook dat de hond niet op het asfalt hoeft te lopen, maar liever op gras. Neem voldoende water mee en eventueel een verkoelende halsband (zie Help je hond de zomer door!). Op dagen met extreme hitte kun je beter s'morgens of s'avonds wandelen. Sommige meer kwetsbare honden zoals oude honden, pups en honden met een kort neus moeten het vooral rustig aan doen!

Hond meenemen naar het strand met warm weer

Als de hond van zwemmen houdt kan het strand een ideale uitlaatplek zijn in de zomer. Voor een hond die niet in het water gaat zal het strand zeker te warm worden, er zijn namelijk weinig schuilplekken uit de zon. Honden die wel plezier beleven in het water moeten nog wel de mogelijkheid hebben om op een koele handdoek te liggen of onder een parasol. Zand wordt erg heet in de zon! Vergeet niet voldoende water bij je te hebben, van zee water krijgen veel honden diaree wat kan leiden tot uitdroging.

Zwemmen met de hond

Zwemmen is een geweldige manier voor de hond om af te koelen. Let wel op dat honden hierdoor vaak meer energie krijgen en zich in heet weer alsnog te druk maken. Zoek een plekje op in de schaduw waar de hond af en toe kan uitrusten. Let ook op waar je je hond laat zwemmen in de zomer, er kan namelijk botulisme ontstaan in meren en plassen. Op de website zwemwater.nl kun je per provincie checken wat de water kwaliteit is.

Oververhitting herkennen en behandelen

Oververhitting kun je herkennen aan sterk hijgen, onrust, sloomheid, verhoogde lichaamstemperatuur en braken. Een oververhitte hond kan zelfs weigeren om op te staan. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek en dek hem toe met natte, koele handdoeken die elke vijf minuten worden ververst. Vervolgens geef je de hond kleine beetjes water, neem je zijn temperatuur en bel je direct de dierenarts.

Praktische tips

  • Schaf verkoelende middelen aan zoals de body cooler, het vriesbot, de hydro bal of een honden zwembad. Deze kun je vinden in het artikel: Help je hond de zomer door!
  • Borstel je hond dagelijks om losse haren weg te halen, dit werkt ook verkoelend.
  • Er bestaan speciale hondenzonnebrandcreme's voor honden met een hele korte vacht.

·  Speel verkoelende spelletjes met je hond in de tuin inplaats van een lange wandeling. Denk aan waterballonnen, de tuinslang, een zwembadje of een bevroren gevulde petfles.