Zoenen met hond blijkt ongezond !!

Slecht nieuws voor mensen die graag (tong)zoenen 🤒ontvangen van hun hond. Uit onderzoek van Engelse biologen gepubliceerd in The Archive of Oral Biology blijkt dat het vrolijke gelik van je hond je gebit kan kosten. Het speekseluitwisseling kan namelijk leiden tot een ernstige tandvleesontsteking waardoor uiteindelijk je tanden en kiezen kunnen uitvallen.

De bacterie die deze ontsteking (parodontitis) veroorzaakt komt vrijwel bij alle honden voor, al zijn de gevolgen bij de viervoeters meestal niet zo erg. Bij mensen veroorzaakt de bacterie veel sneller tandvleesontstekingen.

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de helft van de anderhalf miljoen hondenbezitters een veeg van een hondentong geen probleem vindt. Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid, de baas moet er dus ook aan geloven. Veel mensen roepen nog altijd dat de hondentong geneeskrachtige eigenschappen heeft of zelfs nog schoner is dan een mensen mond, maar niets is minder waar.

Alhoewel hondenspeeksel hooguit specifieke hondenbacteriën kan doden, heeft de mens hier niets aan. Omdat de hond aan van alles en nog wat likt is zijn bek vooral een potentiële ziekteverwekker.

Zo bleek vorig jaar uit een studie van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde dat bij 20 procent van de honden de kwaadaardige bacterie C. canimorsus in de mondholte zit. Die kan bij mensen ernstige infecties veroorzaken, tot bloedvergiftiging aan toe. Ook waren er gevallen van mensen met hersenvliesontstekingen waarbij werd vastgesteld dat de hond de boosdoener is geweest. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met een laag immuunsysteem moeten oppassen. 

Opmerkingen

Larenzo

09.05.2021 08:34

Ik dacht altijd dat een honden tong schooner is dan de mens dus ik hep mij zelf voor de gek gehouden goet om te weten

Meest recente reacties

27.11 | 20:51

Dag Ingrid, kom gerust eens langs tijdens de trainingsdagen. U krijgt dan de gepaste uitleg. Instromen kan altijd. Mvg Jean-Marc

27.11 | 14:52

Graag zou ik met onze hond (7 maanden) bij jullie een cursus volgen. Ze is geadopteerd uit Spanje en heeft alle inentingen gehad. Wat zijn de mogelijkheden? Bvd en met vriendelijke groet

27.11 | 09:44

Hallo, Als ik op zondag wil komen kan dat dan nog? Kaatje is 1 jaar oud en heeft alle inentingen. Ze is lief en sociaal, luistert goed maar is een hond met hoge energie en snel gestresst.

22.11 | 22:59

U mag langskomen, we zullen het probleem bespreken.
Mvg Jean-Marc

Deel deze pagina

unsplash