( André Vanderplasschen )

probleem met het trekken aan de lijn begint vaak al zodra de hond de lijn ziet en weet dat hij op het punt staat om te gaan wandelen. Als de wandeling al zonder enige rust en controle begint, kun je er vanuit gaan dat de hele wandeling in het teken zal staan van enthousiasme, drukte en trekken.

Nooit meer trekken! Hoe doe je dat?

Voordat je kunt verwachten dat jouw hond rustig naast je zal lopen aan de lijn, moet je hem trainen om kalm te zijn wanneer je de riem om wilt doen! Vraag de hond om te zitten en te blijven terwijl je hem aanlijnt. Als hij niet rustig blijft zitten, stel je de wandeling uit tot hij wel rustig is. De meeste honden leren al snel dat ze moeten gaan zitten. Als de hond al staat te beven van opwinding en jou vervolgens de deur uit wilt slepen dan is de situatie nog steeds uit de hand. Gewoon de riem blijven vasthouden, stil staan en laat je hond maar dansen, stuiteren en rondjes rennen aan de riem. Hij zal het misschien vijf minuten of meer volhouden, maar hij zal snel beseffen dat je nergens heen totdat hij kalm is. Wanneer dit gebeurt, beloon hem voor het goede gedrag. Na nog een minuut of zo, neem je je eerste stap, maar niet richting de deur. In plaats daarvan loop je een rondje door het huis, garage of tuin om het 'niet-trekken' te oefenen. Elke keer als er getrokken wordt aan de lijn, gewoon weer stil te staan. Probeer er voor te zorgen dat de aandacht van de hond op jou is gericht en niet op de deur. Beloon deze aandacht! Als je het gevoel hebt dat jouw hond onder controle is en mooi naast je blijft lopen in het huis of tuin, dan is het tijd samen de buitenwereld te ontdekken.

Elke keer als jouw hond aan de lijn trekt terwijl jij door blijft wandelen, werkt dit zelf-belonend voor de hond. Vanaf nu is het van belang dat je het trekken niet meer toestaat. Zonder een 100% consequente aanpak zal het nooit helemaal lukken om dit gedrag af te leren. Het trekken aan de lijn is een erg hardnekkig gedrag en vergt langdurige inspanning en geduld van de baas.

Telkens als de hond maar een beetje trekt ga je stilstaan ​​en wachten tot hij kalmeert en weer aandacht voor je heeft voordat je verder gaat. Dit blijf je consequent volhouden ook al duurt het een uur om het einde van de straat te bereiken. Een andere methode is omdraaien en de andere kant op te lopen (zonder iets te zeggen of te hard aan de lijn te rukken). Op deze manier onderbreek je telkens het trekken en leert de hond dat hij niet zijn doel zal bereiken doormiddel van trekken. Beide methodes vergen veel geduld en zullen pas succesvol zijn na enige tijd. Sommige honden hebben het redelijk snel door terwijl andere erg volhardend kunnen zijn. Geeft het niet op en blijf belonen elke keer als jouw hond naast je blijft lopen! Na verloop van tijd kun je het commando “volg” gaan toepassen.

Waarom je hond niet corrigeren?

Veel mensen proberen het trekken aan de lijn af te leren door een flinke ruk aan de lijn te geven. Dit kan werken, maar het is altijd van kort duur. De hond leert hierdoor niet wat WEL de bedoeling is en vaak weegt de beloning van het trekken zwaarder dat de correctie. De hond zal denken dat hij gecorrigeerd wordt omdat hij niet die richting op mag lopen, terwijl je na de correctie toch nog in de zelfde richting door blijft lopen. Wandelingen zullen er niet leuker op worden en het corrigeren zal de band tussen hond en baas ook niet ten goede komen.

Zijn hulpmiddelen nodig?

Ja en nee. Je zou kunnen overwegen om een Gentle leader of Halti te gebruiken. Beide zijn soort koptuigen voor honden. Het biedt je de mogelijkheid de hond zonder geweld en met slechts weinig fysieke kracht onder controle te houden. Voor de echte hardnekkige trekkers kan het ook tot nek problemen leiden.

Opmerkingen

de blauwe sally

02.09.2018 12:04

beste wij hebben een labrador(chocolat) 8 mnd is hij nu in huis is heel rustig maar vanaf wij de straat op gaan denk hij dat dit de speeltuin is en het trekken. hoe best doen

Kevin lagage

29.05.2017 15:08

Mijn akita trekt continu als we gaan wandelen maar als we hem soms dan wel eens belonen wilt hij het niet hoe komt dat ?

Luc

04.06.2017 14:13

Hoe oud is de hond ? train je geregeld met hem? snoep is een kwestie van smaak, iets proberen waar hij gek van is. Zie ook onderstaande uitleg van JM

Liese

29.09.2015 21:22

Hallo, onze hond trekt meestal niet maar probeert wél steeds voorop te lopen, wat wij absoluut niet willen toestaan. Kwestie van daar toch duidelijk de leider te zijn. Indien we stil blijven staan gaat hij gewoon zitten, maar wel nog steeds voor ons. Hoe

Jean-Marc

29.09.2015 21:33

Loopt m voorop , met stevige ruk naar je toetrekken en roep 'kort' Na verloop van tijd kent hij het bevel 'kort'

Jean-Marc

29.09.2015 21:32

Loopt m voorop blijf dan staan en roep m terug langs jou. Of verander 180° van richting zonder te waarschuwen.

Jean-Marc

29.09.2015 21:30

Probeer tijdens het wandelen zijn aandacht te trekken via een snoepje kort tegen je bovenlichaam te houden.

Jean-Marc

Fijn om het te horen !! Laat het ons weten

Kayleigh

... mvg Jean-Marc

10.05.2015 19:35

09.05.2015 12:02

Wauw! Super! We hebben er veel last van met onze hond ( bruine labrador) , maar deze tips gaan zeker helpen! En nu maar hopen dat het beter gaat gaan.

Meest recente reacties

27.11 | 20:51

Dag Ingrid, kom gerust eens langs tijdens de trainingsdagen. U krijgt dan de gepaste uitleg. Instromen kan altijd. Mvg Jean-Marc

27.11 | 14:52

Graag zou ik met onze hond (7 maanden) bij jullie een cursus volgen. Ze is geadopteerd uit Spanje en heeft alle inentingen gehad. Wat zijn de mogelijkheden? Bvd en met vriendelijke groet

27.11 | 09:44

Hallo, Als ik op zondag wil komen kan dat dan nog? Kaatje is 1 jaar oud en heeft alle inentingen. Ze is lief en sociaal, luistert goed maar is een hond met hoge energie en snel gestresst.

22.11 | 22:59

U mag langskomen, we zullen het probleem bespreken.
Mvg Jean-Marc

Deel deze pagina

unsplash