Als je begint met het trainen van je hond, zul je ongetwijfeld fouten maken. En dat is ok, het is immers een leerzame ervaring voor zowel baas als hond. Om je te helpen met het trainingsproces, hebben we een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij de opvoeding van een hond of pup.
Een puppy niet of weinig socialiseren
In de socialisatie periode is het erg belangrijk dat de pup leert omgaan met alles wat hij of zij in het leven zal tegenkomen. Je kunt hier niet zo snel genoeg mee beginnen. Een slecht gesocialiseerde hond is vaak bang en het risico bestaat dat deze angst omslaat in agressie. Laat de pup daarom snel kennismaken met veel verschillende mensen, honden en omgevingen.
De hond slaan, schoppen en fysiek straffen
Expert hondentrainers en onderzoekers hebben aangetoond dat deze vorm van menselijk gedrag geen positief effect heeft op een hond. In feite bereik je hier alleen mee dat de hond angstig wordt en het komt de band tussen baas en hond niet ten goede. Het effect van straffen is vaak tijdelijk en versterkt niet het gewenste gedrag. Vaak ontwikkeld de hond ander probleemgedrag als uiting van stress zoals verstarring, vermijden, vluchten, agressie en een verminderd leervermogen. De pup straffen voor het plassen in huis is ook een fout die sommige mensen maken. Je kunt niet verwachten dat een pup het zindelijk zijn helemaal 'snapt', dit moet je de pup met veel geduld gaan aanleren.
Niet consequent zijn met regels
Als de hond soms op bed mag liggen en op een ander moment er voor wordt gestraft, dan raakt de hond in de war. Slecht gedrag als gevolg is onvermijdelijk. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin de regels kent en volgt. Dit geldt ook voor commando's, gebruik altijd de zelfde woorden voor het zelfde gewenste gedrag.
Angst bevestigen en de pup of hond oppakken
Uiteraard moet je je hond niet dwingend confronteren met situaties die hem zeer angstig maken. Sommige pups en honden hebben echter een terughoudend en onzekere karakter, bij zulke honden moet je de angst niet (onbedoeld) bevestigen door te aaien, troosten en door ze op te pakken. Blijf gewoon rustig en straal zelfvertrouwen uit. Veel pups en kleine honden worden door hun baasjes opgepakt wanneer er een grote hond aankomt of als ze een keer een correctie krijgen van een hond. Hierdoor leert jouw hond alleen maar dat er inderdaad reden is om bang te zijn voor al die grotere honden. Zo komen de “kleine keffertjes” tot stand. Laat de natuur zijn gang gaan, een (lichte) correctie van een andere hond is soms noodzakelijk in het leerproces over sociale omgangsregels tussen honden.
Verkeerde timing van belonen en straffen
Voor zowel de beloning als de straf is de timing van het grootste belang. Honden leven sterk in het moment, het ene moment zijn ze met iets bezig en het volgende moment weer met iets anders. Een beloning of straf die 5 seconden te laat wordt gegeven zal de hond niet meer koppelen aan het gewenste of ongewenste gedrag. Als de hond tegen je opspringt en jij zegt “NEE” terwijl hij al met zijn poten op de grond staat zal de hond niet begrepen hebben waarvoor hij gestraft werd. Het zelfde geldt voor belonen. Wat ook een fout is wat veel mensen maken is het 'gratis weggeven' van beloningen. Als jij regelmatig de hond iets lekkers geeft zonder dat hij er iets voor heeft gedaan zal de waarde van de beloningen verloren gaan.
Te weinig beweging
Heel veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door opgekropte energie en verveling. Voldoende bewegen is een van de belangrijkste voorwaarden voor het welzijn van de hond. Een hond moet zich minimaal een uur per dag kunnen uitleven doormiddel van spelen, rennen en een goede wandeling. Een grote tuin is natuurlijk geweldig voor een hond maar zeker geen reden om er niet op uit te gaan met de hond. Een hond moet namelijk met soortgenoten kunnen spelen en andere geurtjes kunnen ruiken. Een tuin kan net zo saai voor een hond worden als binnen zitten. Door te weinig beweging zal de hond erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken. Gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubilair en automutilatie (zelfverminking) kunnen zo ontstaan. Vergeet niet dat mentale stimulatie net zo belangrijk is als voldoende beweging!
Commando's blijven herhalen zonder resultaat
Veel mensen hebben de neiging om telkens commando's te herhalen als de hond niet direct luistert. De hond luistert in dit geval niet zo zeer slecht omdat hij 'koppig' is maar omdat hij het commando nog niet goed beheerst of er een gewoonte van heeft gemaakt om pas te zitten als de baas “zit, zit, zit” heeft gezegd.
Het zit diep geworteld in de menselijke natuur om iets te herhalen als het gewenste resultaat niet wordt bereikt en vaak hebben we het niet eens door dat we het doen. Vraag daarom aan mensen in je omgeving om jou er op te wijzen als je een commando herhaald. Blijf trainen met de hond en beloon hem telkens als hij direct het commando opvolgt. Doet hij dit niet? Negeer hem dan of loop weg. Telkens belonen voor elk opgevolgd bevel is op ten duur niet meer noodzakelijk maar in het begin is het zeker raadzaam.
Geen natuurlijke leiding geven
Het hebben van een leider en het leven in een roedel geeft de hond de zekerheid dat hij veilig is. Als jij deze leiding niet geeft zal de hond het als zijn taak beschouwen om de dit over te nemen. Goede leiding geven wil niet zeggen dat je de hond met dwang moet domineren of technieken moet inzetten zoals het vast pinnen van de hond tegen de vloer en het grijpen van de wangen of nekvel. Een goede leider zorgt ervoor dat de hond weet waar hij aan toe is, dit bereik je met een consequente opvoeding. De hond moet weten dat jij als leider zorgt voor zijn veiligheid en niet andersom. Als leider blijf je kalm, geduldig, consequent en assertief en beslis jij over wat en wanneer iets gebeurt. Zorg ervoor dat eten, spelen, wandelen en aandacht geven alleen gebeurt op jouw initiatief en niet wanneer de hond er om vraagt. Het doel is om er voor te zorgen dat de hond jou kiest als leider, vrijwillig en zonder dwang. Gewoon omdat jij de eigenschappen bezit van een goede leider.
Stem verheffen en schreeuwen
Allereerst hoort een hond 17 keer beter dan dat wij dat doet, je stem verheffen heeft daarom geen enkele zin. De hond heeft je zeker gehoord. Door je stem te verheffen en te schreeuwen jut je de hond meestal alleen maar op, deze onrust maakt het weer lastiger voor de hond om aandachtig te zijn en naar jou te luisteren. Sommige honden worden zenuwachtig, gestrest en angstig van geschreeuw. Eerder is aangetoond dat stress en angst alleen maar het leervermogen verminderen of zelfs volledig blokkeren. Dus wat bereiken we met het verheffen van ons stem? Niets!
Mariella
12.12.2019 11:37
Beste Anita, altijd welkom om eens langs te komen op 1 van onze lesdagen. Gr Mariella.
Anita saenen
08.12.2019 10:07
Beste,ik heb een zeer grote hond geadopteerd,spijtig genoeg,hij luistert niet en zeker niet op wandel of in de tuin..ik heb nog een klein hondje en poezen,maar allen zijn ze er bang van..
Annemie v Zeijl
08.04.2015 18:41
Ik vind het erg goede tips, hebben zelf een pup van 4 1/2 mnd een schatje.
Vind zelf dat ze het goed doet, is een dwergschnautzer dus pittige tante.
Meest recente reacties
27.11 | 20:51
Dag Ingrid, kom gerust eens langs tijdens de trainingsdagen. U krijgt dan de gepaste uitleg. Instromen kan altijd. Mvg Jean-Marc
27.11 | 14:52
Graag zou ik met onze hond (7 maanden) bij jullie een cursus volgen. Ze is geadopteerd uit Spanje en heeft alle inentingen gehad. Wat zijn de mogelijkheden? Bvd en met vriendelijke groet
27.11 | 09:44
Hallo, Als ik op zondag wil komen kan dat dan nog? Kaatje is 1 jaar oud en heeft alle inentingen. Ze is lief en sociaal, luistert goed maar is een hond met hoge energie en snel gestresst.
22.11 | 22:59
U mag langskomen, we zullen het probleem bespreken.
Mvg Jean-Marc