Kijken honden echt TV?

De meeste mensen denken dat honden niet precies zien wat er op de televisie afspeelt – maar is dat ook zo? En is de hond beter in staat om mee te kijken met de moderne schermen van tegenwoordig?

"Waarschijnlijk kunnen ze de nieuwe tv's even goed zien als de wereld in het algemeen," antwoordt Ernst Otto Ropstad, een universitair hoofddocent aan de Noorse School of Veterinary Science. Ropstad is gespecialiseerd in dierlijke visie. "Nu dat de moderne TV's meer frames per seconde genereren kunnen honden de foto's zien als film, net als wij," zegt hij. Wij mensen moeten ongeveer 16 tot 20 beelden per seconde te zien krijgen willen we dat als continue film waarnemen. Honden zijn een stuk sneller. Zij kunnen rond de 70 frames per seconde verwerken.

Een paar jaar geleden zat je hond dus waarschijnlijk verward toe te kijken hoe jij als baas uren lang naar een knipperende opeenvolging van beelden zat te kijken. Met de moderne resolutie en snellere beeldvorming, zijn honden nu ook potentiële televisiekijkers. Dit is niet onopgemerkt gebleven in de Verenigde Staten, waar hoopvolle tv-producenten speciale tv-kanalen zijn gestart voor honden.

Maar ook al zien honden nu ook wat er gebeurt op tv, ze zullen nooit hetzelfde zien als wij. "Honden kunnen kleuren zien, maar niet dezelfde kleuren die wij zien," zegt Ropstad. Kegeltjes in het netvlies zorgen er voor dat we kleuren kunnen onderscheiden. Mensen hebben drie soorten kegeltjes. Door deze roodgevoelige, groengevoelige en blauwgevoelige kegeltjes kan je verschillende kleuren zien. Honden hebben maar 2 soorten kegeltjes in hun ogen. Hierdoor kunnen ze minder kleuren zien dan mensen, ze reageren namelijk alleen op groen en blauw licht

"Dit betekent, bijvoorbeeld, dat de kleur die wij als rood waarnemen door honden worden gezien als geelachtig of wit", zegt de onderzoeker. Deze kegels hebben ook invloed op onze perceptie van details, honden kunnen dus minder goed details zien. Een voorbijvliegende vogel op tv ziet de hond wel even gedetailleerd als in de natuur. Het is dus geen verrassing dat sommige honden naar de tv springen wanneer er plotseling een hond of kat in beeld komt.

Uit het onderzoek bleek dat niet alle honden tv kijken even interessant vonden. Ook hebben honden zo hun eigen voorkeuren. Zo is de ene hond waakzaam bij het zien van een vogel en de ander bij het zien van een hond. Een hond die graag tennisballen apporteert zal wel meer geïntrigeerd zijn door een uitzending van Wimbledon. Het kan dus het proberen waard zijn om op zoek te gaan naar programma's of films die jou hond leuk vindt! 

Opmerkingen

Chretien Bouvrie

08.03.2020 11:21

Klopt onze pup kijkt honden en andere dieren en kinderen kijkt hij aandachtig. Nadeel als hond op tv is rent hij piepend naar scherm en is een kwestie van tijd dat hij naar het beeldscherm springt.

Cornelis Bouwman

05.11.2015 09:12

Mijn jonge bouvier blijft met gespitste oren en aandachtig geheven hoofd langdurig dieren volgen op mijn grootschermtv.
Tevens reageert ze bij de aftitelingsmuziek van de serie die ik dagelijks volg.

Jean-Marc

09.11.2015 14:56

knap ... Kan je ons een filmpje bezorgen ? mvg

JeanMarc

helene

05.03.2014 21:49

ik heb jullie site helemaal gelezen en bekeken
is heel mooie in elkaar gestokken

petje af.

Jean-Marc

Dank je wel Helene !!

05.03.2014 22:52

Meest recente reacties

27.11 | 20:51

Dag Ingrid, kom gerust eens langs tijdens de trainingsdagen. U krijgt dan de gepaste uitleg. Instromen kan altijd. Mvg Jean-Marc

27.11 | 14:52

Graag zou ik met onze hond (7 maanden) bij jullie een cursus volgen. Ze is geadopteerd uit Spanje en heeft alle inentingen gehad. Wat zijn de mogelijkheden? Bvd en met vriendelijke groet

27.11 | 09:44

Hallo, Als ik op zondag wil komen kan dat dan nog? Kaatje is 1 jaar oud en heeft alle inentingen. Ze is lief en sociaal, luistert goed maar is een hond met hoge energie en snel gestresst.

22.11 | 22:59

U mag langskomen, we zullen het probleem bespreken.
Mvg Jean-Marc

Deel deze pagina

unsplash